Píšeme pro Vás Blog

CIRKULÁRNÍ AKADEMIE MÁ PRVNÍ ABSOLVENTY. PŘÍNOSY KURZU HODNOTÍ KOMERČNÍ BANKA, GASNET A E.ON.

Praha, 22.6.2023. Cirkulární akademie, expertní vzdělávací centrum na téma cirkulární ekonomiky v Česku, má za sebou první blok kurzů Cirkulární ekonomika jako cesta k úsporám, který zahájila v lednu letošního roku. Díky účasti v akademii získaly desítky manažerů firem a expertů ze státní správy znalosti, které jim umožní strategicky začlenit udržitelnost a cirkulární ekonomiku do procesů svých firem a organizací. Kurz reflektoval aktuální témata v udržitelnosti včetně materiálů, energií, odpadů, digitalizace, úspor v provozech, analýz životního cyklu nebo uhlíkové stopy, a to vše v kontextu ESGPřínosy prvního kurzu Cirkulární akademie hodnotili také partneři projektu – Komerční banka, GasNet a E.ON. 

Cirkulární akademie 2023 v číslech 

První kurz Cirkulární akademie vzdělával 45 účastníků formou online vzdělávacích kurzů, dvou prezenčních workshopů a také dvou exkurzí do provozů firem. 22 lektorů a expertů na jednotlivé oblasti z praxe přednášelo, jak udržitelnost a cirkulární ekonomiku ve firmě implementovat co nejlépe. Záštitu Cirkulární akademii poskytli Ministerstvo životního prostředí a Ministerstvo průmyslu a obchodu. 

„Podařilo se nám efektivně zkombinovat jak online, tak prezenční formu vzdělávání. To vyhovovalo účastníkům, protože v dnešní době lidé potřebují mít možnost podívat se na jednotlivé webináře v klidu, když mají více času. Na druhou stranu důležitým prvkem Cirkulární akademie je také networking, tedy příležitost potkat podobně smýšlející lidi a propojovat existující možnosti i řešení, ale i vlastní zkušenosti. Za další výhodu považuji to, že jdeme v tématech do hloubky a ukazujeme fungování cirkularity v praxi. To absolventi několikrát vypíchli,” komentuje průběh Cirkulární akademie její projektová manažerka, Dagmar Milerová Prášková z CIRA Advisory s.r.o.

Partneři vyzdvihují praktické propojení ESG a cirkulární ekonomiky

Aktuální debatu o firemní udržitelnosti vede obecně téma ESG. Mnoho z firem ale zatím neví, jak prakticky uchopit svoje působení na oblasti životního prostředí, sociálních dopadů a řízení společnosti. Akademie ukázala, že jedna z cest může být cirkulární ekonomika. 

„Pro společnosti a firmy bývá obecně náročné zorientovat se v chystaných ESG regulacích. Musí těmto novým požadavkům přizpůsobit interní procesy, směrnice i práci s daty. Cirkulární akademie předala praktické zkušenosti firem z oblasti udržitelnosti, cirkulární ekonomiky a ESG a nás těší, že Komerční banka je jejím partnerem. Našim cílem je podporovat tyto formáty edukativních aktivit,” komentuje zapojení banky do projektu Denisa Pozníčková, senior sustainability specialistka z Komerční banky, která kurz absolvovala. 

Tereza Runcziková, ESG specialistka z GasNet rovněž oceňuje, že Cirkulární akademie přinesla praktické propojení ESG a cirkulární ekonomiky: „ESG je dnes opravdu průřezové téma, které má přesah do všech oddělení firem. V našem ESG týmu jsme proto začali pociťovat nedostatek kapacit na do-vzdělání kolegů např. z oddělení nákupů.” 

Klíčovou roli cirkulární ekonomiky v rámci ESG vnímají take v E.ON Česká republikaCirkulární ekonomika je pro nás relevantní téma především z pohledu snižování našeho dopadu na životní prostředí a rizik spojených s dostupností řady materiálů potřebných pro energetickou transformaci i kolísání cen materiálů potřebných pro naši činnost. Z těchto důvodu jsme se také rozhodli stát se partnerem a účastníkem Cirkulární akademie, díky které jsme získali širší obrázek o ESG a cirkulární ekonomice, včetně příkladů dobré praxe napříč sektory,” uvádí Natálie Huptychová, ESG analytička z E.ON Česká republika.

Cirkulární ekonomika se předvedla v praxi

Součástí Cirkulární akademie jsou také exkurze do firem, které cirkulární principy už úspěšně aplikují. Účastníci prvního bloku měli možnost navštívit například provoz Biopekárny Zemanka či závody Mondi Štětí. 

Další kurzy Cirkulární akademie už na podzim

Navazující podzimní kurz Cirkulární akademie Cirkulární ekonomika jako cesta k úsporám II. se interaktivní workshopovou formou zaměří na témata obalových materiálů, digitalizace, externí komunikace a udržitelných eventů. Absolvování Kurzu I. není podmínkou pro přihlášení do podzimního kurzu. Více informací o Cirkulární akademii i tématech jednotlivých kurzů naleznete zde.

V případě zájmu o vzdělávací aktivity na míru, finanční podporu či s dotazy